Blogger Widgets

Wednesday, July 18, 2012

Αποκολλήθηκε παγόβουνο - γίγας στη Γροιλανδία

Επιστήμονες προέβλεπαν εδώ και χρόνια αυτό που τελικά συνέβη: παγόβουνο λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα αποκολλήθηκε από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, όπως επιβεβαίωσαν το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και η Καναδική Υπηρεσία Πάγων.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν το συμβάν χάρη....

στον αισθητήρα MODIS, τον οποίο μεταφέρουν οι δορυφόροι Terra και Aqua. Παρότι το μέγεθός του φθάνει τα 119 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το συγκεκριμένο παγόβουνο είναι περίπου το μισό σε έκταση από ένα άλλο «νησί» πάγου που αποσπάστηκε από τον ίδιο παγετώνα πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Αντρέας Μύνχοφ, επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η νέα αποκόλληση είναι εξίσου σοβαρή. «Αν και το μέγεθος [του παγόβουνου] δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το 2010, το γεγονός ότι η αποκόλληση σημειώνεται τόσο σύντομα μετά από το περιστατικό εκείνο, φέρνει τον παγετώνα σε οριακό σημείο, στο οποίο δεν είχε βρεθεί εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια», σημειώνει. «Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα».

Ο Μύνχοφ εξηγεί ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά περίπου 0.11 βαθμούς Κελσίου ετησίως τα τελευταία 25 χρόνια, δηλαδή με ρυθμούς περίπου πενταπλάσιους σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Προσθέτει ότι οι θερμοκρασίες των υδάτων έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους παγετώνες, όμως σχετικά δεδομένα για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν.

Το παγόβουνο αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με αυτό που αποκολλήθηκε το 2010. Πιστεύεται δηλαδή ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις εισέλθει στο θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει τη Γροιλανδία από τον Καναδά. Το προηγούμενο παγόβουνο ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και μισό αιώνα, όταν ένα άλλο «νησί» πάγου με έκταση σχεδόν 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από στρώμα πάγου της καναδικής νήσου Έλσμιρ.

Ερευνητές υποψιάζονται ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ευθύνεται για την αποκόλληση δύο τεράστιων παγόβουνων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως παραδέχονται ότι δεν μπορούν να το αποδείξουν. «Όλο αυτό δεν εντάσσεται πλέον στο πλαίσιο των φυσικών αλλαγών», λέει ο ειδικός της NASA σε θέματα παγετώνων Έρικ Ρίγκνοτ. Ο συνάδελφός του Ίαν Χάουατ από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο λέει ότι υπάρχει ακόμη μία περίπτωση να πρόκειται για μέρος των εύλογων αλλαγών σε έναν παγετώνα, όμως σημειώνει ότι κάθε περαιτέρω απώλεια θα ενισχύσει τις υποψίες πως δεν πρόκειται πλέον για κάτι φυσιολογικό.



naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo