Blogger Widgets

Wednesday, July 18, 2012

Βόρεια Κορέα: Όλες οι εξουσίες στα χέρια του Κιμ Γιονγκ Ουν


Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν ορίστηκε στρατάρχης του βορειοκορεατικού στρατού αναλαμβάνοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο όχι μόνο του κράτους, αλλά και των....
ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσαν σήμερα τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Η απόφαση να οριστεί ο νέος ηγέτης στον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του στρατού ελήφθη την Τρίτη και ακολούθησε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του τού αρχηγού του στρατού της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ-Χο.
Ο νέος αυτός τίτλος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κορυφώνει τη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Κιμ Γιονγκ-Ουν μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ τον Δεκέμβριο. Ήδη είναι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και Πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας.
Ο Κιμ, που θεωρείται ότι είναι λίγο νεότερος από 30 ετών, επιδιώκει να επιβάλει την δική του σφραγίδα στην ανώτατη ηγεσία της Βόρειας Κορέας και την Κυριακή απέπεμψε τον Ρι Γιονγκ-Χο, αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
Ο παππούς του Κιμ, Κιμ Ιλ-σουνγκ, ο οποίος ίδρυσε την Βόρεια Κορέα, θεωρείται ο αιώνιος πρόεδρός της.
«Η λατρεία προς τα πρόσωπα της δυναστείας των Κιμ έχει μετατοπιστεί στον Κιμ Γιονγκ-Ουν», λέει ο Ντάνιελ Πίνκστον του International Crisis Group, ο οποίος επισκέφθηκε την Βόρεια Κορέα νωρίτερα αυτό τον μήνα και μίλησε χθες με δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.
Η μέχρι τώρα θητεία του Κιμ μετά τον θάνατο του πατέρα του δείχνει, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, μια μεγάλη αλλαγή από την αυστηρή διακυβέρνηση του πατέρα του, η οποία οδήγησε την Βόρεια Κορέα στην απομόνωση, την εξαθλίωση και την πολιτική καταστολή.
Όταν πέρασε η επίσημη περίοδος πένθους, ο νεαρός Κιμ εθεάθη να γελάει με τους παλιούς στρατηγούς, να χειρονομεί εύθυμα στην διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης και–το μεγαλύτερο σοκ– να μιλάει δημοσίως. Οι περισσότεροι βορειοκορεάτες πέθαναν χωρίς να έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τον πατέρα του να μιλάει.
Τόσο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ όσο και ο Κιμ Ιλ-σουνγκ ονομάστηκαν «generalissimos» του βορειοκορεατικού στρατού, ενός από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Η αποπομπή του Ρι χαρακτηρίστηκε ως «εκκαθάριση». Ακολούθησε η προαγωγή σε αντιστρατάρχη του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού του Χιον Γιονγκ-Σολ, ενός σχετικώς αγνώστου στρατιωτικού.

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo