Blogger Widgets

Wednesday, July 18, 2012

Ισπανία: Καθημερινές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

Καθημερινό φαινόμενο γίνονται πλέον οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ισπανία. Χιλιάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους....
πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές, διαδήλωσαν και χθες στο κέντρο της Μαδρίτης κατά των σαρωτικών περικοπών στον δημόσιο τομέα που επιβάλλει η κυβέρνηση Ραχόι. 
Όπως και την Κυριακή, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να διαδηλώνουν την ώρα του διαλείμματος για καφέ έξω από τα κτήρια όπου απασχολούνται. Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης."Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία"φώναζαν οι διαδηλωτές επαναλαμβάνοντας ένα από τα κεντρικά συνθήματα των κινητοποιήσεων, οι οποίες επεκτείνονται πια σε ολόκληρη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις κλονίζουν και τη συνοχή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή χθες του προερχόμενου από το P.P. δημάρχου του Ρομπλέντο ντε Τσαβάλα σε διαδήλωση δημοτικών υπαλλήλων. Ο Μάριο ντε λα Φουέντε χαρακτήρισε "ντροπή" τη μείωση των μισθών.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κορυφωθούν την Πέμπτη, καθώς εκείνη την ημέρα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, τα CCOO και UGT, διοργανώνουν ημέρα διαδηλώσεων εναντίον του νέου σχεδίου λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ ώς το 2014.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο γενικός γραμματέας του CCOO, Ινάθιο Φερνάντεθ Τότσο, μία γενική απεργία στη Ισπανία "θα είναι αναπόφευκτη" αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα μέτρα λιτότητας. "Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα μέσα για την αποφυγή της. Δεν απορρίπτω την απεργία, διότι η κοινωνία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εάν η κυβέρνηση μάς αναγκάσει, και φοβάμαι ότι αυτό κάνει, θα είναι αναπόφευκτο να συμβεί" δήλωσε.

Για τις καθημερινές, αυθόρμητες διαδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων τόνισε ότι "αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία" και πρόσθεσε ότι πρόθεση των συνδικάτων είναι να συντονίσουν τη δράση τους με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να υπάρξει "απάντηση των πολιτών" στη λιτότητα.



vathiprasino

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo