Blogger Widgets

Friday, July 13, 2012

Ξεκίνησε η κάθοδος των Ρώσων – Η Ανατολική Μεσόγειος βράζει... - Η Ρωσία απέρριψε το δυτικό σχέδιο για την Συρία

Απαράδεκτο χαρακτήρισε η Ρωσία το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία που υποβλήθηκε χθες στον ΟΗΕ από δυτικές χώρες, απειλώντας να ασκήσει βέτο εάν....
τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία) άρχισαν να συζητούν σήμερα το δυτικό σχέδιο ψηφίσματος για την άσκηση πίεσης στη Δαμασκό αν και η Ρωσία δηλώνει αντίθετη στην ιδέα των κυρώσεων κατά της Συρίας.

Στο κείμενό τους, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δίνουν διορία δέκα ημερών στη Δαμασκό να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαριά όπλα της από τις εξεγερμένες πόλεις, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων.

Το ψήφισμα παρατείνει επίσης για 45 ημέρες την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ (Misnus). Η Ρωσία είχε προτείνει από την πλευρά της την Τρίτη ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της Misnus αλλά δεν είχε αναφερθεί σε κυρώσεις.

Διαπλέει το Αιγαίο ο πρώτος ρωσικός Στόλος καθώς κατευθύνεται προς τη Συρία, και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει συνάντηση εν πλω μεταξύ των ρωσικών σκαφών και πλοίων του 6ου αμερικανικού Στόλου που επίσης κινούνται στην ίδια περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivi, τελευταίο πλοίο της κλάσης Kashin Mod, τα αρματαγωγά Ν.Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και το ρυμουλκό Shakhtar βρίσκονται τώρα μεταξύ Νάξου και Ικαρίας κατευθυνόμενα προς το νότιο Αιγαίο ενώ το άλλο ρυμουλκό Okhtensy βρίσκεται νοτιότερα μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.

Υπενθυμίζεται πως τα σκάφη του πρώτου ρωσικού Στόλου ακολουθούν και τα πλοία του ρωσικού Στόλου της βόρειας θάλασσας, αποτελούμενος από το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy ΙΙ και τρία αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Μεσόγειο από το λιμάνι του Severomorsk στις 10 Ιουλίου.

Τα σκάφη του πρώτου Στόλου αναμένεται να έχουν φτάσει τη Συρία και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Tartus μέχρι αύριο το απόγευμα το αργότερο.

Να σημειωθεί πως αύριο στη Ρόδο πρόκειται να καταπλεύσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» (CVN 69),μαζί με τα σκάφη USS Winston S. Churchill (DDG 81), USS Jason Dunham (DDG 109), USS Hue City (CG 66) και USS Farragut (DDG 99), όλα του 6ου αμερικανικού Στόλου.

Δεν είναι γνωστό εάν τελικά οι δύο ναυτικές δυνάμεις διασταυρώσουν τις πορείες τους, αλλά σε ότι αφορά τη Ρωσία η κάθοδος τόσων σκαφών στην ΝΑ Μεσόγειο συνιστά μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του ρωσικού Ναυτικού τα τελευταία 20 χρόνια.

Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων με απίστευτη δύναμη πυρός παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Ανατολική Μεσόγειο, όπου σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους, πολεμικά σκάφη της Βρετανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και βεβαίως πολεμικά πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου που μονίμως εδρεύει στη Μεσόγειο.

Το πρωί άρχισαν, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας, τα τουρκικά γυμνάσια εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων και το σημαντικότερο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχουν εντοπισθεί, ως γνωστό κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Λευκωσία διαμαρτύρεται στους διεθνείς οργανισμούς, πλην όμως η Άγκυρα αδιαφορώντας πλήρως παρατάσσει μία ισχυρότατη δύναμη πυρός από θάλασσα και αέρα, αμφισβητώντας κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που η Κύπρος βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ. Στόχος της Τουρκίας είναι και η δημιουργία προβλημάτων στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου ενόψει και της νέας αδειοδότησης οικοπέδων, που έχει εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στα νέα αυτά θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στα οικόπεδα 2,3,8, 9 και 12 πραγματοποιούν από το πρωί (και θα συνεχισθούν και την Παρασκευή) ασκήσεις το Ισραήλ και η Βρετανία με εμπλοκή μόνον υπερσύγχρονων αεροσκαφών κάθε τύπου, από μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου έως αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι, ενεργοποιώντας το νέο στρατιωτικό τους δόγμα για μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο (λόγω και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία) άρχισαν τις ασκήσεις αλλά και τις περιπολίες των πολεμικών τους σκαφών. Τουρκικά πλοία άρχισαν μάλιστα να περιπολούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αδιαφορώντας για τα πάντα και χωρίς να ζητήσουν άδεια από κανέναν.

Στις τουρκικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται (σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μαχητικά F-16, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (air tankers), δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (CN- 235), μαχητικά ελικόπτερα εφοδιασμένα με πυραύλους αέρος επιφανείας και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Τουρκικές φρεγάτες και περιπολικά σκάφη συνεργάζονται με τις αεροπορικές δυνάμεις.

Η Βρετανία και το Ισραήλ ζήτησαν και έλαβαν (σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες) άδεια από την Κύπρο για να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις τους. Ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι Βρετανοί κινούνται σε περιοχή κοντά στις (κυρίαρχες) βρετανικές βάσεις της Κύπρου και στην άσκηση συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα. Το Λονδίνο έκανε μάλιστα γνωστό ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για τον χειρισμό της κατάστασης.

Στο Αιγαίο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί το ρωσικό καταδρομικό «Σμέτλιβι» (με πυραύλους επιφανείας- αέρος) που πλέει ανοικτά της Λήμνου, καθώς και 2 αρματαγωγά και δύο ρυμουλκά. Οι Ρώσοι ζήτησαν και πήραν άδεια από τις ελληνικές αρχές σε περίπτωση αβλαβούς διέλευσης εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.



0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo