Blogger Widgets

Sunday, July 1, 2012

Συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία

Μια συμφωνία για τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές μιας μετάβασης στη Συρία επετεύχθη σήμερα στη Γενεύη κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη χώρα αυτή Κόφι Άναν.
Οι διεθνείς δυνάμεις συμφώνησαν ότι....
μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να συσταθεί στη Συρία για να επιλύσει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Σύρο πρόεδροΜπασάρ αλ Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την αποχώρησή του από την εξουσία, σύμφωνα με τον Άναν.
Όπως ανέφερε η κυβέρνηση αυτή «θα ασκεί τις εκτελεστικές εξουσίες, θα μπορεί να περιλαμβάνει μέλη της σημερινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και μέλη από άλλες ομάδες και θα πρέπει να σχηματιστεί βάσει μιας αμοιβαίας συναίνεσης» εκφράζοντας αμφιβολίες ότι «οι Σύροι θα επιλέξουν ανθρώπους που έχουν αίμα στα χέρια τους για να τους κυβερνήσουν».
Οι μετέχοντες στη σύνοδο διευκρίνισαν επίσης «τα στάδια και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις δύο πλευρές για να είναι εγγυημένη η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων και των αποφάσεων 2042 και 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ το οποίο είχε υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Απρίλιο και προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός από τις 12 Απριλίου. Ωστόσο ποτέ δεν υλοποιήθηκε και δεν έγινε σεβαστό.
Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα για να επιτευχθεί συμφωνία και πως η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω του ειρηνικού διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προτείνουν συνομιλητές, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να εργαστεί προς μία ρύθμιση.
Ερωτηθείς για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ανάν απάντησε ότι το «κείμενο είναι σαφές όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που θα βοηθήσουν τις συριακές πλευρές καθώς αυτές θα προχωρούν προς τη μετάβαση και θα συστήνουν μια μεταβατική κυβέρνηση και θα πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές». Το μέλλον του Μπασάρ αλ Άσαντ «θα είναι δική τους υπόθεση», υπογράμμισε.
Η Ομάδα Δράσης για τη Συρία, την οποία συνέστησε ο Άναν αναφέρει η ert.gr, αποτελείται από τους επικεφαλής της διπλωματίας των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία-, από τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών που εκπροσωπούν τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Κατάρ, της Τουρκίας και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου και του ΟΗΕ, όπως και την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

tsantiri

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo