Blogger Widgets

Sunday, July 1, 2012

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ...

Σε επτά βασικές κινήσεις για την ανάσχεση της ύφεσης προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βασικός πυλώνας οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο πεδίο της μείωσης των δαπανών, οι δράσεις που θα αναληφθούν θα απέχουν από τις οριζόντιες περικοπές.

Με νέα επιθετική στρατηγική για είσοδο ιδιωτών σε όλες τις ΔΕΚΟ και τις κρατικές τράπεζες και πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από την επιχειρηματική δράση, η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως....

και με διαδικασίες-εξπρές στην αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, με στόχο να σταλεί μήνυμα στις αγορές και στους Ευρωπαίους εταίρους για ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θέτει επτά βασικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, με προεξάρχουσα την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανάσχεση της ύφεσης.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες για να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες του παρελθόντος και προχωρεί στον εμπλουτισμό του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη και αποφασιστική κίνηση θα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της Αγροτικής.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί η εκχώρηση σε ιδιώτες του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ, για τον οποίο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ρουμανία. Για την Αγροτική Τράπεζα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης ή κλεισίματος σε θυγατρικές εταιρείες που έχει η Αγροτική.

Καθαρό μήνυμα
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι με αυτές τις δύο δραστικές και ξαφνικές κινήσεις η κυβέρνηση θα δώσει καθαρό και σαφές δείγμα γραφής στην ΕΕ για την πρόθεσή της να επιταχύνει και να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως ένα εργαλείο ανάπτυξης, όπου τα έσοδα που θα προέλθουν από την πώληση της κάθε επιχείρησης θα φέρουν τριπλάσια κονδύλια στην Οικονομία. Σε σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ έχει υπολογιστεί ότι κάθε ένα ευρώ που προέρχεται από αποκρατικοποίηση έχει απόδοση 3 ευρώ.
Για λιμάνια και αεροδρόμια
Πρόγραμμα μαμούθ με ιδιωτικά κεφάλαια
Με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) θα επιχειρηθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων σε υποδομές όπως αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, γέφυρες, αστικές υποδομές, σχολεία,
Μουσεία, νοσοκομεία κ.ά. Στόχος είναι η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων που θα ενταχθούν στις ΣΔΙΤ, και η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων που «μένουν στα χαρτιά» κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πόρων του Δημοσίου λόγω της δημοσιονομικής στενότητας.
Ρευστότητα
Ισχυρή χρηματοδοτική ένεση στα επενδυτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ αναμένεται να δώσουν και οι τράπεζες, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητά τους με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την επιστροφή των καταθέσεων λόγω της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η μόχλευση κονδυλίων ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κυριολεκτικά έχουν στεγνώσει από ρευστό, και μέρα με τη μέρα οδηγούνται σε μαρασμό και σε λουκέτα.
Επίσης στις βασικές προτεραιότητες είναι να ξεκινήσει άμεσα το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων και των αυτοκινητοδρόμων, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Πυλώνας το ΕΣΠΑ
Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι η ταχύτερη προώθηση αναπτυξιακών και έργων υποδομής μέσω του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να ξεπεράσει μέχρι το τέλος του έτους το 50%, από περίπου 30% που βρίσκεται σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η προεκλογική περίοδος έχει στερήσει πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον στόχο του Μνημονίου για απορρόφηση πόρων ύψους 3,7 δισ. ευρώ εντός του 2012.
Για την επιτάχυνση της απορροφητικότητας θα καταργηθούν γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια, καθώς και χρονοβόρες διαδικασίες που μπλοκάρουν την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων νευραλγικής για την ανάπτυξη σημασίας, καθώς και δράσεων που αφορούν τη στήριξη του κράτους πρόνοιας.
Η ροή ζεστού χρήματος από τα κοινοτικά ταμεία αφενός θα δώσει ανάσα στην αγορά και τις επιχειρήσεις και αφετέρου θα είναι το βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων και των ευπαθών οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων.
 




0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo