Blogger Widgets

Friday, July 6, 2012

ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Καταστροφή που «προκάλεσε ο άνθρωπος» ήταν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο 2011, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Επιπλέον, η επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στη....

διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου TEPCO, κατηγορώντας τους ότι απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις βασικότερες αρχές ασφαλείας και ότι «πρόδωσαν το δικαίωμα του λαού για ασφάλεια από τα πυρηνικά δυστυχήματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, η οποία και συντάχθηκε ύστερα από έρευνα έξι μηνών. Σε αυτό το διάστημα η επιτροπή πήρε καταθέσεις από 1.100 ανθρώπους.

Επίσης, η επιτροπή αποφάνθηκε πως οι «άμεσες αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν όλες προβλέψιμες πριν από την 11η Μαρτίου», όποτε και έγινε ο σεισμός τον οποίο ακολούθησε το φονικό τσουνάμι. Το εργοστάσιο «δεν ήταν σε θέση να αντέξει τον σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν», διαπιστώνεται στην έκθεση.
Οι επιστήμονες κατηγορούν τις αρμόδιες αρχές ότι δεν τήρησαν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για περιορισμό των ζημιών από φυσική καταστροφή, όπως και καμία προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης της περιοχής.
Το πόρισμα προτείνει και μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η επιτήρηση της αρμόδιας αρχής για τη ρύθμιση των πυρηνικών εργοστασίων να περάσει υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων με μεγαλύτερη κυβερνητική ευθύνη.
Το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα που τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Οϊ της δυτικής Ιαπωνίας - ο πρώτος αντιδραστήρας που επαναλειτουργεί μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.
Made in Japan
Ο επικεφαλής της επιτροπής, Κιγιόσι Κουροκάβα, γιατρός και πρώην πρόεδρος του Ιαπωνικού Επιστημονικού Συμβουλίου, αποδίδει το δυστύχημα και στην ιαπωνική κουλτούρα. «Τα αίτιά», του, γράφει στο πόρισμα, «μπορούν να εντοπιστούν στην αντανακλαστική μας πειθαρχία, την απροθυμία μας να αμφισβητήσουμε τις αρχές, την αφοσίωσή μας στο να ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα και την τάση μας να ενεργούμε σαν αγέλη».

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo