Blogger Widgets

Wednesday, June 13, 2012

Μάχη για το ποιος θα ... δανειοδοτήσει την Κύπρο - "Σφάζονται" τρόϊκα, Ρωσία, Κίνα

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΟΤΙ ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΙΝΑ
ΤΟΤΕ ΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Η ΦΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ, ΜΑΛΛΟΝ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΟΖ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. 

Mια μεγάλη γεωπολιτική μάχη γίνεται....
αυτή την στιγμή στο παρασκήνιο αναφορικά με την δανειοδότηση της Κύπρου και την στήριξη του τραπεζικού της τομέα που έχει πληγεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και παό την υπόθεση της Marfin Popular Bank, όπως μεταδίδει το Reuters. Η μάχη έχει να κάνει με το ποιος θα είναι ο ... δανειστής της Κύπρου!

Η προηγούμενη "τρίπλα" με την οποία η Ρωσία δάνεισε τα 3 δισ. ευρώ στην Λευκωσία και απέτρεψε την προσφυγή για δημοσιονομικούς λόγους στον Μηχανισμό Στήριξης, κατέδειξε την μεγάλη επιρροή της Μόσχας στην Κύπρο και αυτό δεν άρεσε στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ, το οποίο όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται ότι δεν τους ενδιαφέρουν τόσο τα δανεικά και τα λεφτά, αλλά ο έλεγχος των κρατών.
Απόλυτα έγκυρη κυβερνητική πηγή από την Λευκωσία, διαβεβαίωσε το defencenet.gr ότι "Το ΔΝΤ ήθελε αύριο κι όλας να έρθει στην Λευκωσία, αλλά τους είπαμε να κάτσει εκεί που είναι. Έχουμε πολλές επιλογές. Δεν θα μας επιβάλλουν κάτι που δεν θέλουμε ή κάτι που θα μας υπονομεύσει".

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων συγκεκριμενοποίησε το ποσό που ενδεχομένως να ζητήσει η χώρα από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως η χρηματική βοήθεια μπορεί να φθάσει τα 3 ή 4 δισ. ευρώ το πολύ, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς θα στηριχθεί ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος πως η Ευρώπη θα συμμετάσχει στο όποιο δάνειο ζητήσει η χώρα.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως η Κύπρος ενδέχεται ακόμη να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία ή ακόμα και από την Κίνα, σε συνδυασμό με δάνεια από την ΕΕ.

«Όλα είναι στο τραπέζι. Μπορεί να είναι συνδυασμός διμερών και ευρωπαϊκών δανείων. Ό,τι και αν είναι, θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκά χρήματα ή όρους. Δεν ξέρω αν θα είναι από τη Ρωσία ή την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δανεισμός από την Μόσχα, δηλαδή το αντίθετο από αυτό που έγινε με την Ελλάδα που αρνήθηκε να δανειστεί από την Ρωσία και προτίμησε το ΔΝΤ και την τρόϊκα, έχει δημιουργήσει ανησυχία στην Δύση και για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών στην Κύπρο και για τον λόγο αυτό πιέζουν αφόρητα την Λευκωσία να μην πάει σε "εξωτερικό" δανεισμό, αλλά να προτιμήσει τον Μηχανισμό Στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, υποσχόμενοι "χαλαρά μέτρα".
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση για να μην "καρφωθεί" με την Ρωσία (παρά το γεγονός ότι συζητά και παλι με την Μόσχα δανειοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την ... Κίνα!

Άριστα ενημερωμένες πηγές του defencenet.gr από την Κύπρο αναφέρουν ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μεγάλη κινεζική επένδυση στο αεροδρόμιο της Λεμεσού και ετοιμάζεται και δεύτερη,με τους Κινέζους να παίρνουν στην Κύπρο αυτό που η Ελλάδα αρνήθηκε να τους δώσει: Εμπορικούς σταθμούς και λογιστικά κέντρα, πύλες εισόδου δηλαδή στην ΕΕ. Και τώρα έχουν δώσει "λευκή επιταγή" στην Κύπρο: "Συμπληρώστε την και την υπογράφουμε", λένε.  
Πριν λίγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, δήλωσε πως σε περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό, θα είναι μόνο για την εξυγίανση των τραπεζών.
Σε ερώτηση ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο μεταξύ του Μηχανισμού Στήριξης και ενός διακρατικού δανείου, ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι αποφάσεις θα καθοριστούν ανάλογα με τους όρους της καθεμίας από τις επιλογές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo