Blogger Widgets

Saturday, June 30, 2012

Τι συμβαίνει με το αυτοκόλλητο στις πινακίδες των Σκοπιανών στα σύνορα με την FYROM

Ως «μη ευπρόσδεκτη χειρονομία που αποτελεί πρόκληση και δεν συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι την ενέργεια των ελληνικών συνοριακών αρχών να τοποθετούν αυτοκόλλητο με την ένδειξη ΠΓΔΜ στα οχήματα από τη χώρα αυτή που εισέρχονται στην Ελλάδα και φέρουν τα διακριτικά...«ΜΚ».

Ο κ. Πόποσκι εκτίμησε ότι τα περιστατικά με την τοποθέτηση αυτοκόλλητου από τις ελληνικές....

συνοριακές αρχές σε οχήματα από την ΠΓΔΜ είναι μεμονωμένα.
«Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση. Υπάρχει διεθνές νομικό πλαίσιο για όλα τα ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να επικεντρώνεται στον τομέα της συνεργασίας και όχι στον τομέα της δημιουργίας παράνομων και αβάσιμων προκλήσεων του τύπου της επικόλλησης αυτοκόλλητων» πρόσθεσε.
Τις τελευταίες ημέρες, μέρος των ΜΜΕ των Σκοπίων προβάλλουν συνεχώς το ζήτημα με το αυτοκόλλητο, στο οποίο αναγράφεται η φράση «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ».
Τις προηγούμενες ημέρες, τα ΜΜΕ των Σκοπίων κατήγγειλαν ότι οι ελληνικές αρχές τοποθετούν το αυτοκόλλητο αυτό επί των νέων πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων από την ΠΓΔΜ, στις οποίες αναγράφεται η ένδειξη «ΜΚ».
Πρόκειται για τις νέες πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται εδώ και μερικούς μήνες από τις αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ για το οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά.
Οι παλαιότερες πινακίδες δεν φέρουν την ένδειξη «ΜΚ».
Οι αναφορές αυτές των ΜΜΕ των Σκοπίων βασίστηκαν σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η οποία έδειχνε ότι το μεγαλύτερο μέρος μπροστινής πινακίδας οχήματος από την ΠΓΔΜ είναι καλυμμένο με αυτοκόλλητο, στο οποίο αναγράφεται στα ελληνικά και στα αγγλικά: «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το αυτοκόλλητο αυτό τοποθετείται σε ελεύθερο χώρο στο πίσω τζάμι των Ι.Χ. αυτοκινήτων της ΠΓΔΜ που φέρουν την ένδειξη «ΜΚ», όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και όχι επί των νέων πινακίδων.
Μάλιστα, ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων, σε ρεπορτάζ από τα σύνορα Μπογκορόντιτσα-Ευζώνοι, σημείωσαν ότι δεν εντόπισαν όχημα από την ΠΓΔΜ, στο οποίο να έχει τοποθετηθεί, από τις ελληνικές συνοριακές αρχές, τέτοιο αυτοκόλλητο.
Ακόμη, οι συνοριακές αρχές από τη μεριά της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι δεν έχουν παράπονα από πολίτες της χώρας τους ότι καλύπτονται οι νέες πινακίδες των οχημάτων τους.
Οι ελληνικές συνοριακές αρχές επικολλούσαν και παλαιότερα αυτοκόλλητο, πάνω από την αυτοκόλλητη ένδειξη «ΜΚ», στο πίσω τζάμι οχημάτων από την ΠΓΔΜ που έφεραν τέτοια ένδειξη.
Όταν υπεγράφη το Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, στις πινακίδες των οχημάτων από την ΠΓΔΜ δεν αναγραφόταν η ένδειξη ΜΚ. Η ένδειξη αυτή αναγράφεται στις νέες πινακίδες που εκδίδονται από τις αρχές της ΠΓΔΜ από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο Μνημόνιο εφαρμογής «Πρακτικών Μέτρων» της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13-10-1995) αναφέρεται ότι «κατά την είσοδο στην Ελλάδα ΙΧ αυτοκινήτων με την ένδειξη ΜΚ, οι αρχές του Πρώτου Μέρους (σ.σ. η ελληνική πλευρά) θα τοποθετούν, σε ελεύθερο χώρο, στο πίσω τζάμι των οχημάτων αυτών αυτοκόλλητη ταινία, μεγέθους όχι μεγαλύτερη από τη διακριτική ένδειξη που χρησιμοποιείται στις διεθνείς μεταφορές. Το αυτοκόλλητο θα παραμένει στα οχήματα κατά τη διάρκεια κυκλοφορία τους στο έδαφος του Πρώτου Μέρους. Οχήματα χωρίς αυτοκόλλητο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο έδαφος του Πρώτου Μέρους».


0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo