Blogger Widgets

Monday, July 2, 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Αν κερδίζαμε τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι θα είχαν... αγγούρι στο γήπεδό τους»

«Η εκλογική επιτυχία του κόμματος οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα προσέλαβε και υπηρέτησε τα μηνύματα των καιρών υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις της ιστορικής Αριστεράς», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος....
στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ της ΚΟΕ, μίλησε αναλυτικά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το μετεκλογικό σκηνικό επισημαίνοντας ότι η εκλογική επιτυχία -παρά την δεύτερη θέση-οφείλεται στο ότι το κόμμα του έδειξε να προσλαμβάνει και να υπηρετεί τα μηνύματα των καιρών υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις της ιστορικής αριστεράς....

«Κοιτάξτε τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Δεν ξέρω γιατί μας προσδιορίζουν με ροζ χρώμα. Είμαστε η ροζουλί Αριστερά,αλλά υπάρχει ταξικός διαχωρισμός. Από το ποτάμι και πέρα υπάρχει μόνο ροζ. Σε μεγάλα δημοκρατικά κάστρα – έτσι δεν τα λέγανε; – στην Κρήτη, την Αχαΐα. Εκφυλίστηκαν κι αυτά;».

Σύμφωνα με τα «Νέα», αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «όταν γεμίζαμε το Ζάππειο του Βερολίνου για συνέντευξη Τύπου, μας είπαν οι σύντροφοι πως αντίστοιχο ενδιαφέρον υπήρχε όταν συναντήθηκε η Μέρκελ με τον Ομπάμα. Αν ήμασταν τίποτα τρελοί, δεν θα μας έδινε κανείς σημασία. Εμείς αντιστρέψαμε τους συσχετισμούς».

Και εξηγεί πως ουδέποτε είπε πως θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη. «Απλά έλεγα ότι δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας». Κι αν κερδίζαμε τις εκλογές; διερωτάται. «Θα είχαν (οι ευρωπαίοι εταίροι) το… να μην το πω αγγούρι..., να πω την μπάλα στο γήπεδό τους».

Ο κ. Τσίπρας, είπε, επίσης, ότι στις δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ζήσαμε μια πρωτοφανή διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής χειραφέτησης και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο δεν ήταν έκπληξη η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως είπε προηγήθηκαν δύο χρόνια βίαιου ταξικού πολέμου, και στην πραγματικότητα κόπηκε η γραμμή που συνέδεε τα μεγάλα κόμματα και τις κοινωνικές δεξαμενές ψηφοφόρων και έτσι ήρθαν οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Στις εκλογές, συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρούστηκε ο κόσμος του του αχαλίνωτου καπιταλισμού και των αναγκών της κοινωνίας και υπήρξε μεταστροφή της πολιτικής ηγεμονίας προς αριστερά.

«Είμαστε η μόνη χώρα Ευρώπη που η Αριστερά έχει τόσο μεγάλα ποσοστά», είπε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αυτά τα ποσοστά οφείλονται στην ελπίδα που δημιούργησε το κόμμα του για ένα τμήμα του λαού που βρέθηκε στο περιθώριο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και γιατί πολύς κόσμος που το 1981 ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, τώρα «επαναπατρίσθηκε» στην Αριστερά.

 Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι με αυτά με αυτά τα ποσοστά δεν διεκδικείς κυβέρνηση και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν να έχει μια σκληρή πολιτική ταυτότητα αλλά και ήταν και είναι μιά ανοιχτή δύναμη που είχε κάνει σημαία της την ενότητα, και αυτό που εμφάνιζαν ως αδυναμία,δηλαδή την πολυφωνία ήταν η μεγάλη του δύναμη.

Στις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς την εξουσία εντόπισε αφενός το δεν είχε «ανάσες συμμαχιών», καθώς όπως είπε τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ τήρησαν εχθρική στάση, ενώ ταυτόχρονα τα εσωτερικά και τα διεθνή ΜΜΕ και το μεγάλο κεφάλαιο είχαν εξαπολύσει την μεγαλύτερη επίθεση που έχει γίνει ποτέ.

 Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές την επομένη θα υπήρχε προσπάθεια κατευνασμού εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό γης χώρας γιατί η αστική τάξη δεν θα παρέδιδε τα όπλα.

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo