Blogger Widgets

Monday, June 18, 2012

Κρήτη: Αποκαθήλωση μετά από 38 χρόνια – Ο χάρτης έγινε…ροζ!

Αλλαγή του εκλογικού χάρτη της Κρήτης και κατάρρευση του παραδοσιακού «κάστρου» του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησαν οι χθεσινές εκλογές.
Το κόμμα που γνώρισε στην Κρήτη διαχρονικά τα μεγαλύτερα ποσοστά του, σε μια περιφέρεια όπου πολλές φορές είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην επικράτησή του σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, κυριολεκτικά καταποντίστηκε.
Αντίθετα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα που κατάφερε να βάψει με το χρώμα του τον εκλογικό χάρτη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο μετακινήθηκαν....
μαζικά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, τιμωρώντας το κόμμα που ψήφιζαν για δεκαετίες και που στήριζαν σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στη Κρήτη με ποσοστό που φτάνει στο 32,10%, έναντι 15,81% που έλαβε τον περασμένο Μάιο.
Η Νέα Δημοκρατία, καρπώθηκε το ποσοστό της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη και κατάφερε να περιορίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες συγκεντρώνοντας το 21,54% των ψήφων, έναντι 10,11% τον Μάιο και να περάσει στην δεύτερη θέση, από την πέμπτη που είχε καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στην Κρήτη αποσπώντας το 18,49% των ψήφων, καταγράφοντας απώλειες καθώς τον περασμένο Μάιο συγκέντρωσε 18,54%.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διατήρησαν την τέταρτη θέση, όχι όμως και τα ποσοστά τους καθώς ένα μέρος των ψηφοφόρων μετακινήθηκε προς τη ΝΔ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου έλαβε ποσοστό 7,72% έναντι 11,09% που είχε συγκεντρώσει τον Μάιο.
Μικρές απώλειες κατέγραψε η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς έλαβε το 7,19% των ψήφων έναντι του 7,94% που είχε συγκεντρώσει στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
Άνοδο των ποσοστών της κατέγραψε στην Κρήτη η Χρυσή Αυγή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 3,94%, έναντι του 3,09% που κατέγραψε τον Μάιο.
Σημαντική συρρίκνωση των ποσοστών του και στην Κρήτη κατέγραψε το Κομμουνιστικό Κόμμα και αν δεν ήταν η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ τότε θα μιλάγαμε για το κόμμα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε τοπικό επίπεδο. Το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 2,98%, έναντι 6,18% που συγκέντρωσε στην περασμένη εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με το prismanews.gr, το ποσοστό της αποχής έφτασε το 33,67%, έναντι 30,63% των εκλογών του Μαΐου.

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo