Blogger Widgets

Sunday, June 24, 2012

Ο πόλεμος προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει… μέχρι την Κίνα

Ο πόλεμος προπαγάνδας στη Μέση Ανατολή έχει φτάσει μέχρι την Κίνα

Ένας κανονικός πόλεμος προπαγάνδας ξέσπασε χθες μετά από δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz για επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας, Συρίας και Ιράν στην περιοχή της....


Μέσης Ανατολής και μάλιστα στα χωρικά ύδατα της Συρίας. Στο δημοσίευμα της Ηaaretz αναφέρεται ως πηγή της πληροφορίας το "ημιεπίσημο" ιρανικό πρακτορείο Fars. Πλην όμως η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από τα επίσημα ιρανικά μέσα. 

Παράλληλα, η Δαμασκός, η Μόσχα και το Πεκίνο διέψευσαν την πληροφορία, χαρακτηρίζοντάς την ως αποτέλεσμα προκλητικής παραπληροφόρησης. Επίσης, κάποια αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν την είδηση με επιφύλαξη, δίνοντας παράλληλα την πληροφορία ότι η είδηση διαψεύστηκε ήδη από τις ρωσικές, ιρανικές, κινεζικές και συριακές αρχές.

Το αμερικανικό πρακτορείο UPI (Hνωμένος Τύπος) μιλάει για την επίσημη διάψευση από τις ρωσικές αρχές της κοινής στρατιωτικής άσκησης Ιρανών, Ρώσων και Κινέζων.

Επίσης, το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti μιλάει για διάψευση της κοινής άσκησης από τις συριακές αρχές, οι οποίες θεωρούν την είδηση απόλυτα ψευδή και προκλητική.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, οδηγούμαστε όχι σε κάποιο ιρανικό πρακτορείο, αλλά στην ισραηλινή Haaretz, η οποία μας έχει συνηθίσει και άλλες φορές σε "ειδήσεις" από "καλά πληροφορημένες πηγές", που άλλοτε μιλούν για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ για ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν και άλλοτε για "μυστικά σχέδια" Ιράν-Ρωσίας για την αμυντική θωράκιση της Συρίας.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, πήγαν την ιστορία κάπως μακριά, συμπεριλαμβάνοντας στην "είδηση" και τη συμμετοχή της Κίνας. Η Κίνα συμμετείχε σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία τον Απρίλιο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε πληροφορία ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε κοινά γυμνάσια με το Ιράν.

Προφανώς, ο πόλεμος της προπαγάνδας σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο σπορ και θα πρέπει από δω και πέρα να είμαστε προσεκτικότεροι και πιο επιφυλακτικοί όταν αναπαράγουμε τέτοιες ειδήσεις.


0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo