Blogger Widgets

Tuesday, June 26, 2012

Spiegel: Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται για την κατάρρευση του ευρώ

Για την Ελλάδα το περιοδικό γράφει πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης.
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης....
του ευρώ». Άρθρο με αυτό τον τίτλο φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναφέρεται στο σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου.
«Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία σε την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης», είναι ο υπότιτλος του άρθρου, το οποίο κάνει λόγο για τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία αλλά και οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο από μία τέτοια εξέλιξη.
Για τη Γερμανία το περιοδικό αναφέρει πως οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τη γερμανική οικονομία. Εκτιμάται πως τον πρώτο χρόνο που η Γερμανία θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, η ανάπτυξη θα κατέρρεε έως και 10%, ενώ η ανεργία θα ανέβαινε ξανά με τους ανέργους να φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια.
Το Spiegel γράφει περί προσπάθειας απόκρυψης των διαπιστώσεων από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο. «Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό», φαίνεται να λέει υπάλληλος του γερμανικού υπουργείου.
Για την Ελλάδα το περιοδικό γράφει πως η κατάσταση παραμένει τεταμένη παρά τη συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά, η οποία ζητά άμεσα να χαλαρώσουν οι όροι του προγράμματος λιτότητας.
«Επιδιώκεται να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύει το Spiegel.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε νέα παραχώρηση προς την Ελλάδα.
Στο έγγραφο υπάρχουν επίσης αναφορές για την Ιταλία και τις προσπάθειες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος βλέπει τον λαό να είναι απέναντί του στην επιβολή του προγράμματος λιτότητας και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στις νεαρές ηλικίες.
Το υπουργείο αναφέρεται και στην Ισπανία και στο γεγονός πως παρά τη χορήγηση βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασωθούν οι ισπανικές τράπεζες, η χώρα τιμωρείται στις αγορές με επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρατικά της ομόλογα.

0 σχόλια:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo